Vijf absolute don’ts bij gebruik van je trampoline!
De trampoline wordt steeds populairder. Steeds meer ouders zien het nut en genot van het trampolinespringen voor hun kinderen. Met deze toenemende populariteit is het logisch dat er ook steeds meer ouders en kinderen zonder enige trampoline-ervaring een trampoline hebben aangeschaft en eigenlijk niet precies weten wat ze er wel en niet mee kunnen doen. Lekker springen, vette trucs doen of een trampoline spel doen kan natuurlijk geen kwaad. Maar wist je dat er ook absolute don’ts zijn bij een trampoline? Uiteraard geven wij van Etan je graag wat tips en lichten in deze blogpost enkele absolute don’ts uit!
1. Laat geen huisdieren op je trampoline! We snappen dat het verleidelijk is om samen met je hond op de trampoline te spelen, of om lekker rustig met je konijn op je trampoline te liggen. Laat dit echter ten alle tijden achterwege! Naast dat het voor veel dieren niet goed is voor de spieren en gewrichten, omdat het geen vaste ondergrond is, is het ook niet goed voor je trampoline springmat en trampoline beschermrand. Door de scherpe nagels, wat veel dieren natuurlijk hebben, kunnen je trampoline springmat en trampoline beschermrand beschadigen. Denk hierbij aan een scheur in je randkussen of een gaatje in je springdoek. Het repareren of vervangen van deze trampoline onderdelen kan een duur grapje zijn, let dus goed op!
2. Gebruik geen opstaande trampoline zonder trampoline veiligheidsnet! Tegenwoordig is het verplicht om opstaande trampolines met veiligheidsnet te verkopen. Dat is natuurlijk niet voor niks. Bij gebruik van een opstaande trampoline zonder trampoline veiligheidsnet gebeuren te veel ongelukken. Denk hierbij vooral aan kinderen die onverwachts van de trampoline vallen en zo letsel oplopen. Ook het bewust verlaten van de trampoline kan een probleem zijn. Kinderen willen er nog wel eens lomp van af springen, dat is uiteraard niet de bedoeling. Verlaat de trampoline altijd rustig en voorkom onnodige ongelukken.
Bij een ingegraven trampoline is het tegenwoordig ook verplicht om deze met trampoline veiligheidsnet te verkopen, echter zijn er nog genoeg inground trampolines zonder veiligheidsnet te koop. Het risico op letsel is bij inground trampolines kleiner. Ondanks dat je natuurlijk ook op de harde grond naar de trampoline terecht kunt komen, kunnen de valpartijen van een opstaande trampoline af veel harder aankomen. Toch is het niet gek om een inground trampoline met net aan te schaffen – je voorkomt zo ongenode gasten op je trampoline en zorgt dat de springers niet buiten de trampoline terecht kunnen komen. Super veilig dus!
3. Spring niet met te veel mensen tegelijk! Natuurlijk is het leuk om met je vrienden en vriendinnen gezellig te trampolinespringen. Echter is dit toch niet altijd even verstandig. Als je met meerdere mensen op de trampoline springt kun je namelijk een lanceereffect krijgen. Hierdoor vlieg je extra hoog te lucht in en kun je onverwachts uit balans raken en verkeerd neerkomen. Daarnaast is de kans op een botsing ook aanwezig. Om ongelukken te voorkomen raden we dus aan om lekker in je eentje op de trampoline te springen.
4. Weet je niet goed hoe je een trampoline op moet bouwen? Zoek dan eerst hulp! Het opzetten van een trampoline kan een tijdrovend klusje zijn. Daarnaast is het belangrijk dat deze stapsgewijs op de juiste manier in elkaar wordt gezet. We willen natuurlijk geen ongelukken doordat de trampoline niet goed in elkaar zit! Tip van Etan: bekijk Youtube video’s om zo stap voor stap te zien hoe je jouw trampoline opbouwt. Heb je een Etan trampoline? Bekijk dan op onze site de productpagina van jouw trampoline voor de goede instructievideo of zoek de juiste instructievideo op ons Youtube kanaal. Ben je meer van het lezen? Zoek dan de goede handleiding op onze handleidingen-pagina. Uiteraard biedt Etan Trampolines ook een ingraafservice en montageservice aan – dit voor als je het werk over wil laten aan de experts.
5. Laat je trampoline niet zomaar buiten staan bij stormachtig weer! Vooral bij een opstaande trampoline is er gevaar bij stormachtig weer – de trampoline kan van zijn plaats waaien of schade krijgen. Wil je zeker zijn dat je trampoline op zijn plek blijft staan tijdens stormachtig weer? Schaf dan een trampoline verankeringsset aan. Deze set zet je trampoline extra stevig aan de grond. Daarnaast kan het handig zijn om je trampoline veiligheidsnet te demonteren en een trampoline beschermhoes over je trampoline te trekken – dit beschermt je trampoline tegen vuil. Wil je helemaal zeker zijn van je zaak? Dan is het beter om je trampoline af te breken en deze pas weer op te bouwen bij mooi weer. Voor één stormachtige dag is dit natuurlijk wel een flinke klus, maar als het enkele dagen stormachtig weer is kan het een prima oplossing zijn!
We hopen je zo goed te hebben bijgepraat over de don’ts bij gebruik van je trampoline. Vergeet ook niet onze andere blogs te lezen! Heb je nog vragen of wil je advies over je trampoline? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. Zij zullen je dan voorzien van een passend antwoord en/of advies!