Een steentje bijdragen, een betere toekomst!

 In Niet gecategoriseerd

Naast een kwalitatief product maken, wordt er in Etan’s productiefaciliteit in Bosnië en Herzegovina gekeken naar een betere toekomst voor de werknemers. Werknemers, waarvan oorlog, nog maar twee decennia geleden, elke dag beïnvloedde.

Zo heb ik het tweede deel van het interview met Ari Verhoeven, directeur van onder andere Etan Trampolines, SunnyTent en JumpparksEurope gevraagd naar deze maatschappelijk verbeterende maatregelen.

“Kwalitatieve leefomstandigheden, net zoals wij die in Nederland kennen dat is mijn streven voor mijn personeel in Bosnië”, deelt Ari. Een goed salaris, scholingskansen en doorgroeimogelijkheden behoren onder andere tot deze maatregelen. Zo is de productieleider, die vanaf jaar 1 bij ons is, nu onze directeur. “We stimuleren al onze medewerkers om zich te ontwikkelen en zichzelf, of het nu bij ons is of ergens anders, kansen te bieden.” Zegt Ari. Zo worden er, voor twee middagen per week, Duitse en Engelse taalcursussen aangeboden. Echter gaat verandering niet altijd gepaard met bereidwilligheid. Met een Bosnische cultuur die zich herkent aan onbekend maakt onbemind; ik woon in Bosnië en ik blijf in Bosnië. Dat vereiste met enige regelmaat wat motivatie, een duwtje in de goede richting vanuit Ari.

Toen kwamen een aantal cultuurverschillen om de hoek kijken. Waar een West-Europese cultuur zich kenmerkt aan een eerlijkere verdeling tussen man en vrouw. Bosnië, als islamitisch land, herkent zich aan een duidelijke verdeling tussen man en vrouw, waarin de man hoger staat. Een vrouw dient niet aangesproken te worden door een vreemde, onbekende man. “Zo kreeg ik nog wel eens een vragende blik wanneer ik een van de naaisters direct aansprak”, zegt Ari. Daarnaast kenmerkt Nederland zich met een horizontale bedrijfsstructuur met een relatief laag hiërarchisch karakter. In Bosnië daarentegen kun je het als eigenaar nooit fout doen. “Doe je het fout, dan doe je het als eigenaar alsnog goed”, zegt Ari. Dit komt voort uit een angst voor ontslag, een weerwoord of disrespect naar een meerdere. Jammer genoeg gaat dit gepaard met weinig feedback of input van de werknemer, vaak de specialist. Het heeft even geduurd, maar ook daarin is groei zichtbaar. De mening van de medewerkers wordt steeds vaker gehoord. “Deze feedback vind ik essentieel”, zegt Ari. Zij zijn namelijk de expert, niet ik.

Buiten doorgroeimogelijkheden en scholingskansen van de medewerkers, wordt er binnen de productiefaciliteit gekeken naar acties om afvalvermindering en afvalpreventie na te streven. Zo wordt inkoop uitgerekend tot op de millimeter, worden afvalmaterialen gebruikt voor verzending of in de fabricage van andere producten. Beschermzakken voor SunnyTenten en de trampoline reparatieset van Etan zijn voorbeelden van producten die worden gemaakt van deze afvalmaterialen.

Niet alleen in de fabriek zelf wordt gekeken naar maatschappelijke en klimaatverbetering, ook wordt er actief hulp geboden aan organisaties in Bosnië die getroffen zijn door de oorlog. Zo wordt er gedoneerd aan weeshuizen en gesteund in de vorm van eten of een inzamelingsactie van kleding en speelgoed voor weeskinderen. “Dit initiatief staat naar mijn mening nog in de kinderschoenen, maar de plannen om meer te kunnen doen zijn gemaakt”, zegt Ari.

“Hoe ziet de toekomst in Bosnië eruit?” vraag ik aan Ari. Een groep van 40 medewerkers, een goede manager, overzicht en voornamelijk een team. De behoefte om groter te worden is er niet, maar streven naar beter en leuker wel degelijk. “Een fabriek die blijft innoveren, zelfs wanneer ik er mee gestopt ben”.

Neem hier zelf een kijkje bij Etan Trampolines!

Recent Posts
0
Trampolinespringen in het water - Etan Trampolines
×