Kan trampolinespringen gevaarlijk zijn?

 In Niet gecategoriseerd

De populariteit van trampolinespringen is de laatste jaren enorm toegenomen. Vele gezinnen hebben tegenwoordig een trampoline in de tuin staan zodat de kinderen gezellig buiten kunnen spelen. De afgelopen jaren is trampolinespringen ook steeds veiliger geworden. Vandaag de dag is het verplicht om een trampoline veiligheidsnet op je trampoline bevestigt te hebben – zelfs op een ingegraven trampoline! Toch schuilt bij vele ouders nog steeds de vraag of trampolinespringen eigenlijk wel veilig is. Vandaar dat wij in deze blog antwoord geven op de vraag: kan trampolinespringen gevaarlijk zijn?

Goed om mee te beginnen is om te vermelden dat trampolinespringen vele voordelen voor onze gezondheid heeft. Zo verbrand je bijvoorbeeld meer calorieën met een half uurtje springen op de trampoline dan dat je doet met een rondje hardlopen. Daarnaast train je vrijwel alle spieren en is het goed voor botten en gewrichten. Dit komt vooral door de flexibele ondergrond. Wil je meer weten over gezondheidsvoordelen bij trampolinespringen? Bekijk dan onze blog over dit onderwerp!

Ondanks dat de trampolines tegenwoordig een stuk veiliger worden gemaakt dan een tijd geleden, gebeuren er nog steeds aardig wat ongelukken bij het trampolinespringen. Een van de meest voorkomende oorzaken van deze ongelukken is het feit dat er vaak met meerdere kinderen tegelijkertijd op de trampoline gesprongen wordt. Zeker bij een rechthoekige trampoline is dit een probleem. Het lichtste kind is hiervan vaak de dupe, omdat hij of zij gemakkelijk gelanceerd kan worden. Ons advies is dan ook om altijd alleen op de trampoline te springen. We snappen dat het leuk is om met een vriendje, vriendinnetje, broer of zus lekker op de trampoline te springen, maar toch is dit niet heel verstandig. Spring desnoods na elkaar of verzin een leuk trampoline spel waarbij één persoon op de trampoline springt en de andere naast de trampoline kan spelen.

Een andere oorzaak van ongelukken op de trampoline is het maken van salto’s en andere moeilijke trucs. Als je nog niet goed geoefend hebt is het heel gevaarlijk om zonder begeleiding deze lastige, maar zeker vette trucs te doen. Oefen daarom ook altijd met begeleiding! Kinderen van onder de 14 jaar lopen hierbij het grootste risico. Het veiligste is om dit te oefenen op een inground trampoline met veiligheidsnet of een flatground trampoline.

Uit onderzoek is gebleken dat meeste ongelukken gebeuren in de eerste vijf minuten nadat het kind begonnen is met springen. Probeer dus je enthousiasme in te houden en rustig te beginnen met springen. Veelal gaan mensen door enthousiasme gekke dingen doen en dat is zeker op de trampoline erg gevaarlijk.

We hopen dat we je met deze blog goed op de hoogte gebracht hebben van de gevaren van trampolinespringen. Ondanks de gevaren van het springen is het nog steeds erg leuk en gaat het 99% van de tijd ook zonder ongelukken. Ben je als ouder op zoek naar een leuke trampoline? Bij Etan hebben we verschillende hoogwaardige trampolinelijnen. Denk hierbij aan de Etan Hi-Flyer, Etan Premium, Etan UltraFlat en Etan PremiumFlat. Voor ieder wat wils!

Mocht je nog vragen hebben over trampolines of wil je graag wat meer informatie over een van de trampolinelijnen van Etan Trampolines? Schroom dan niet onze klantenservice te contacteren.

Recent Posts
0
Trampoline in achtertuin met springende kinderen - Etan Trampolines
×