Welke maat trampoline?

Welke maat trampoline past het beste bij mij, in mijn tuin en de leeftijd van mijn kinderen? Deze vraag wordt vrijwel het meeste gesteld aan één van onze specialisten. Trampolines zijn er in veel verschillende vormen en maten. Waar moet je beginnen? Wij leggen het aan je uit!

Stap 1: Kies ik voor een ronde, rechthoekige of vierkante trampoline? 

Om de juiste maat uit te kunnen kiezen moet je eerst voor jezelf bepalen welke vorm trampoline je wilt. Welke past het beste in de tuin? Wat zijn de voordelen? Een ronde trampoline, de traditionele vorm, is perfect voor de ‘gezelschap’ springer. Waarom?

Bij een ronde trampoline staan alle veren tegenover elkaar waardoor je een centraal springpunt krijgt. Hierdoor is het makkelijker om de controle tijdens het springen te behouden en is de kans op ongelukken aanzienlijk kleiner. Wil je toch liever een rechthoekige trampoline? Rechthoekige trampolines passen door hun vorm vaak beter in je tuin. Ze zijn namelijk gemakkelijker te plaatsen dan een ronde trampoline en nemen minder ruimte in beslag. Rechthoekige trampolines hebben daarnaast een andere manier van springen. Waar de veren van ronde trampolines naar een punt wijzen, staan de veren van rechthoekige trampoline haaks op elkaar. Dit zorgt ervoor dat waar je ook op de trampoline springt, je altijd richting de andere zijde wordt geduwd. Dit is perfect voor wat meer ervaren springers die de controle beter kunnen behouden en om gave trucs te kunnen doen.

Stap 2: Welke maat trampoline past in jouw tuin?

Zodra je hebt gekozen voor de vorm trampoline is het belangrijk om te gaan kijken welke maat trampoline er überhaupt in je tuin past. Houd er te allen tijde rekening mee dat er 6 meter boven en 2 meter rondom de trampoline vrij blijft. Zo worden de veiligheidsrichtlijnen nageleefd en kan er veilig gesprongen worden. Ontdek hier welke trampoline geschikt is voor een kleine tuin.

Stap 3: Welke maat trampoline voor mijn kind(eren)?

Je weet nu de vorm van je nieuwe trampoline en hoeveel ruimte je vrij hebt in je tuin. Het is tijd om de juiste maat te bepalen. De leeftijd van de springer is belangrijk om mee te nemen in dit beslissingsproces. Een kind die 4 jaar oud is weegt gemiddeld tussen de 15 tot 20 kg. Wanneer je een zeer grote trampoline koopt, bijvoorbeeld een van 427 cm doorsnede, dan moet de springer met een lichaamsgewicht van 18 kilogram ontzettend veel kracht van zich afzetten. Dit is vrijwel onmogelijk en zal resulteren in een lage sprong. Het kind heeft geen plezier en maakt geen gebruik van de trampoline. Dat willen we natuurlijk niet.

Houd er rekening mee; hoe jonger de springer, hoe kleiner de trampoline. Hoe ouder het kind, hoe groter de trampoline. Wil je een trampoline op de groei kopen? Koop dan een tussenmaat. Een trampoline 305 cm of trampoline 366 cm is de perfecte tussenmaat en geschikt voor de gehele kindertijd. Om het inzichtelijk voor je te maken hebben we hieronder de leeftijden en best bijpassende maten naast elkaar gezet.

Leeftijd Formaat trampoline
Kinderen tot 6 jaar Trampoline 183 cm – 244 cm
Kinderen vanaf 7 jaar Trampoline 244 cm – 305 cm
Kinderen vanaf 10 jaar Trampoline 366 cm
Kinderen vanaf 14 jaar Trampoline 427 cm
0
×