Hoe lang moet je trampoline springen om af te vallen?

Trampoline springen is natuurlijk niet alleen maar leuk voor kinderen! Ook de papa’s en mama’s zijn vaak te vinden op de trampoline. Nou ja, dat zouden ze wel moeten zijn. Trampoline springen is namelijk niet alleen leuk om te doen, maar heeft ook nog eens een boel positieve gevolgen voor je gezondheid. Heb je een drukke dag gehad op het werk? Trampoline springen is namelijk een geweldige manier om van je stress af te komen. Maar dat is natuurlijk niet alles. Trampoline springen werkt super goed voor je gezondheid. Zo is uit onderzoek van The American Council on Exercise gebleken dat trampoline springen gelijk staat aan 10km/u hardlopen of zelf 22,5km/u fietsen. Probeer dat maar eens uit en je komt erachter dat dat best hard trappen is! Of je nu dus fietst, gaat hardlopen of trampoline gaat springen, je verbrand net zoveel calorieën. Niet zo’n fan van hardlopen? Spring op de trampoline!

Welke spieren gebruik je bij trampoline springen?

Wat veel mensen niet weten is dat trampoline springen praktisch een full body workout is. Zo gebruik je onder andere je hamstrings, quadriceps (dijspieren), bilspieren, hamstrings en buikspieren. Trampoline springen is dus niet alleen leuk om te doen, maar ook nog eens ontzettend gezond. Het zit namelijk zo; tijdens het afzetten en het landen gebruik je vrijwel alle spieren in je benen en onderbenen. Om even wat specifieker te worden, je traint dan je hamstrings, dijspieren en kuitspieren. Maar niet alleen je beenspieren krijgen een goede workout, ook je billen worden flink getraind.

Hoe zit het met blessures? Een veelgestelde vraag voor de sportieve ouder op zoek naar een leuke workout. Wat algemeen bekend is, is dat hardlopen ontzettend veel vergt van je knieën. Dit komt omdat deze elke klap op moeten vangen wanneer je de grond raakt. Is dit dan niet zo bij trampoline springen? Nee, zeer zeker van niet. Dit komt omdat je op een trampoline niet terecht komt op de harde ondergrond maar op een springmat. De trampoline springmat wordt gemaakt van een materiaal dat Permatron heet, een geweven kunststof dat in combinatie met de trampoline veren zorgt voor een zachte sprong. Niet zo zwaar voor je benen, en dus is de kans op blessures aanzienlijk kleiner!

Is trampoline springen slecht of goed voor je rug?

Heb je last van rugproblemen? Heb je dan al wel eens gedacht om trampoline springen op te pakken? Vast niet! Van trampoline springen wordt vaak gedacht dat dit ontzettend slecht is voor je lichaam. Niet is minder waar. Wist je dat trampoline springen namelijk een positieve invloed kan hebben op je rugspieren. Zo is uit onderzoek van de universiteit van Gent gebleken dat springen op een instabiel oppervlak zorgt voor een verhoogde activiteit van de spinale spieren, de spieren in je rug. De verhoogde activiteit in je spinale spieren zorgt vervolgens voor een voordelig effect op je stabiliserende spieren, de spieren die proberen je recht te houden wanneer je springt op een instabiel oppervlak. Deze oefening versterkt dus je rugspieren en kan een goede stabilisatie-oefening zijn voor mensen die last van het van lage rug of rugproblemen. Het wordt wel geadviseerd om rustig aan te beginnen. Begin met kleinen sprongen van ongeveer 10 tot 20 centimeter hoog. Zo train je namelijk de meeste spieren en is de kans op ongelukjes het kleinst.

Is trampoline springen goed voor je conditie?

Trampoline springen en je conditie. Kinderen vragen er niet vaak naar, die vinden het gewoonweg leuk om te doen. Volwassenen daarentegen zijn vaak benieuwd naar de positieve effecten van trampoline springen op je conditie en gezondheid. Kortweg, trampolinespringen is ontzettend goed voor je conditie, maar ook je lymfesysteem en je mentale gesteldheid. Trampoline springen wordt gezien als een low-impact workout. Dat betekent dat het weinig belasting geeft op je gewrichten. Positief toch? Daarnaast verbrand je met trampoline springen calorieën, waar je tegelijkertijd spierkracht in je been spieren aan het opbouwen bent. Maar hoe kun je dit nu het beste aanpakken? Denk hierbij niet aan salto’s, backflips of stunts. Voor de optimale vetverbranding en spieropbouw maak je kleine sprongetjes op de trampoline van maximaal 20 centimeter hoog.

0
×